Miasto z Piernika otwarte do końca lutego

sz /inf. prasowa

publikacja 05.01.2020 16:02

W związku z ogromnym zainteresowaniem piernikową makietą, organizatorzy przedłużają wystawę, o której informowały już nawet media na całym świecie.

Miasto z Piernika otwarte do końca lutego Miasto z Piernika. Materiały prasowe

Otwarta na początku grudnia piernikowa makieta w gliwickim Kolejkowie zdobywa serca tysiąca odwiedzających. Zbudowane z ponad tony korzennego ciasta ogromne budowle, piernikowe chatki i dwa jeżdżące czekoladowe pociągi urzekają swoim wyglądem i zapachem zwiedzających w każdym wieku. W związku z tym twórcy wystawy postanowili przedłużyć ją do końca lutego

Miasto z Piernika to najnowsza inicjatywa Kolejkowa, które w Gliwicach rozwija się od 2016 roku. Znajduje się na terenie Centrum Handlowego Europa Centralna (ul. Pszczyńska 315). Czynne jest 365 dni w roku, w godzinach 10-18, także we wszystkie niedziele i święta.

- Zainteresowanie Miastem z Piernika przerosło nasze oczekiwania. Początkowo planowaliśmy zamknąć wystawę 6 stycznia, ale liczba odwiedzających i ilość zapytań o jej dostępność skłoniła nas, aby ten czas wydłużyć do 29 lutego - mówi pomysłodawca makiety Jakub Paczyński.

Oryginalne miasto pochłonęło mnóstwo pracy i składników potrzebnych do wypieku oraz ozdoby piernikowej infrastruktury. Aby wypełnić miasto prawie 300 chatkami, ogromną warowną twierdzą, zamkiem, ruchomym młynem, dwoma pociągami i licznymi piernikowymi ludzikami, zwierzątkami i choinkami, jego twórcy pracowali ponad pół roku. Zużyli 105 kg miodu i 32 kg korzennych przypraw. 1100 kg świątecznego wypieku modelarze ozdobili litrami lukru, do którego wykorzystali 308 jaj, 150 cytryn i 36 kg cukru pudru.

Wystawa cieszy się ogromnym zainteresowaniem nie tylko zwiedzających, ale i mediów. Materiał telewizyjny o kolejkowym mieście z piernika wyświetliło już ponad 200 stacji telewizyjnych m.in. w Stanach Zjednoczonych, Tajlandii czy Arabii Saudyjskiej.

Organizatorzy na kolejnych gości czekają do 29 lutego 2020. A więcej o Mieście z Piernika przeczytasz i zobaczysz w naszej relacji z otwarcia: